°C

Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe

 

Jak pracuje młyn wodny z Sądowa, jak wygląda orka i siew żyta oraz zboża i w jaki sposób przygotowuje się wspaniałe potrawy rodzimych producentów żywności. To wszystko można było zobaczyć i posmakować podczas dożynkowej zabawy „Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe” w muzeum etnograficznym w Ochli.

– Dożynki zawsze były obchodzone hucznie, jest to uroczyste zakończenie prac polowych i dziś próbujemy nawiązać do tej tradycji – powiedział dyrektor muzeum Tadeusz Woźniak:

Producenci zachwalali i polecali swoje wyroby kulinarne:

Podczas naszej imprezy odbyła się parada starych ciągników i zaprezentowano odrestaurowaną maszyną służącą do mielenia liczącą sobie ponad 60 lat.

 

 

REKLAMA

Komentuj odpowiedzialnie! Odnoś się do treści informacji, nie obrażaj rozmówców, nie używaj słów niecenzuralnych. Rozgłośnia zastrzega sobie prawo do moderacji komentarzy naruszających te zasady. Administratorem Twoich komentarzy jest Facebook, który może stosować do nich także "Zasady społeczności Facebooka".

W trosce o bezpieczeństwo użytkowników, komentarze zawierające linki nie są publikowane.



Skomentuj przez Facebooka

Polub naszą stronę na Facebooku